De Keukenhof 2020: A World of Colours

2097

Gisteren, 3 oktober 2019, was een bijzondere dag in Keukenhof in Lisse. Zoals in eerdere jaren werden ook gisteren de eerste bloembollen in de grond gestopt voor het komende seizoen 2020. Voor het thema voor het volgende seizoen is men op zoek gegaan naar ‘kleuren’. Hiermee wordt een parallel gezocht met de veelkleurigheid van de zeer veel verschillende culturen van de meer dan anderhalf miljoen bezoekers die jaarlijks  Keukenhof bezoeken. Afgelopen maandag is derhalve het nieuwe bloembollenseizoen gestart.

Deze nieuwe start is een enorme uitdaging voor met name de 39 tuinmannen en één tuinvrouw, Esther. Hun uitdaging is om in de komende herfstmaanden, in vier ploegen, zeven miljoen bloembollen in de diverse perken onder de grond te stoppen. Gisteren was het eerste bloemperk aan de beurt: het mozaïek met het hoofdthema: A World of Colours. Dit mozaïek wordt ieder jaar gemaakt door tuinman André en deze heeft het stokje dit jaar overgegeven aan zijn zoon Frans.

In het afgelopen seizoen zijn ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd in Keukenhof. Mensen van letterlijk over de gehele wereld en van alle culturen die de wereld rijk is, kwamen in het afgelopen jaar in Keukenhof bij elkaar.

Naast het eerste mozaïek, in de vorm van een regenboog met daarin ook een bijzondere tulp die van rood naar wit is gekleurd, zijn nog vele zogenaamde ‘inspiratietuinen’ te vinden in Keukenhof. Vele bezoekers worden standaard getrokken door de windmolen in dit bloemenpark waarbij ook de klompen een bezienswaardigheid zijn voor vooral de buitenlandse bezoekers. Desgevraagd kreeg ik de tip voor de bezoekers om vooral eens de serene rust op te zoeken in de Natuurtuin (daar kom je door direct na de entree links af slaan) van Keukenhof. Verder kunnen ook in het komende seizoen de bezoekers weer genieten van de bloemen die werkelijk allemaal prachtig zijn.

Volgend jaar zal Keukenhof op 21 maart worden geopend. In tegenstelling tot vorige jaren sluit Keukenhof haar deuren weer op 10 mei. Dit is enkele weken eerder dan in afgelopen jaren het geval was omdat de directie heeft gemeend optimale bloemenkwaliteit te leveren. Bezoekers willen allen graag van de bloemenpracht genieten.

Komend seizoen zullen er weer nieuwe zaken te zien zijn. Is er in vorige jaren al veel geïnvesteerd van hetgeen is verdiend (onder andere het entreegebouw),  dit jaar zijn er nieuwe inspiratietuinen te zien alsmede een nieuwe brug.  In het komende weekeinde (alleen op zaterdag 5 oktober) is er weer de zogenaamde ‘bloembollenmarkt’ met alle mogelijke soorten bloembollen. Tijdens dit evenement zal ook een demonstratie te zien zijn hoe je het beste de bloembollen kunt planten. Die avond zal de Keukenhof weer hermetisch worden afgesloten tot 21 maart 2020.

De aanwezige tuinmensen zijn overigens het gehele jaar actief met allerhande activiteiten. Die activiteiten startten gisteren met het planten van de eerste bloembollen. De komende tijd zullen zij dus de 7 miljoen bollen in de grond stoppen. In januari wordt dan al het blad dat de bomen in het park hebben laten vallen, verwijderd. Ook dit is een enorme uitdaging want er staan vele bomen. Vervolgens wordt in februari graszaad gestrooid op de kaal gelopen delen van het park waarna met zand dit graszaad aan het oog van de vogels wordt onttrokken. De graskanten worden vervolgens recht afgestoken. Op 21 maart opent Keukenhof weer en zodra het park weer is gesloten vanaf 10 mei 2020 moeten alle uitgebloeide bloemen weer worden gerooid. Hierna start de cyclus weer opnieuw. Een deel van de gerooide bollen wordt gerecycled en gebruikt voor het maken van bollenpapier. Dit papier worden gebruikt Keukenhof voor onder andere notitieblokjes en de plattegronden.

Je ontmoet zeer veel passie en liefde voor bloemen en de natuur bij deze tuinmensen en feitelijk bij iedereen die werkzaam is bij Keukenhof▪ 

Cees Buys

Correspondent AmsterdamDaily.nl