In de rij voor gratis bosje tulpen op de Dam in Amsterdam

919

Het was dringen, afgelopen zaterdag op de Dam. Drommen bloemenfans kwamen naar het hart van Amsterdam om daar gratis een bosje tulpen te plukken op de Nationale Tulpendag. De wachttijd liep op tot ruim een uur.

Het is een indrukwekkend gebouw, het Paleis op de Dam. Grote zalen, marmeren vloeren. Maar er is één minpuntje: de koning heeft er geen tuin. Gelukkig schiet de tulpenbranche de vorst één dag per jaar te hulp, door op het plein voor de paleisdeur een tulpentuin aan te leggen.

Volgens een jonge traditie gebeurt dat op de derde zaterdag van januari: de Nationale Tulpendag. Voor de branche is dit de start van het snijtulpenseizoen. Ter promotie van hun product legden tulpenkwekers daarom in alle vroegte een tulpentuin aan waar de bezoekers ’s middags naar hartenlust een boeket in hun favoriete kleuren samenstelden. Maar niet te gek: voor iedereen gold een limiet van twintig stuks. Daarom kregen tulpenfans bij de ingang van de tuin een biologisch afbreekbare tas waar er precies twintig in konden.

Lentegevoel

In totaal stonden er op de Dam 250 duizend tulpen, zodat tienduizend bezoekers – vooral buitenlandse toeristen – met een tas vol lentegevoel naar huis gingen. Deze keer stond het evenement in het teken van de jubilerende stichting Make a Wish, die wensen van zieke kinderen in vervulling laat gaan. Namens Make-A-Wish Nederland – die haar dertigjarig jubileum viert- openden de ’wenskinderen’ Zoé, Femke en Evy het plukfestijn. „Zo konden ze iedereen laten zien hoe kleurrijk je dag kan zijn”, zegt voorzitter Arjan Smit van Tulpen Promotie Nederland (TPN).