Klimaatactiviste Greta Thunberg Persoon van het Jaar volgens Time

5574

Greta Thunberg is door Time uitgeroepen tot Time Person of the Year van 2019. Ze is de jongste persoon ooit die de titel heeft gekregen, heeft het Amerikaanse opinieblad woensdag bekendgemaakt.

Thunberg is bekend geworden door haar spijbelacties voor het klimaat. “Van een spijbelend schoolmeisje tot een ontmoeting met de secretaris-generaal van de VN”, aldus Time.

Volgens het Amerikaanse blad vindt verandering zelden plaats zonder de kracht van individuelen, en heeft de “crisis van de aarde” haar individu gevonden in Thunberg. Daarbij wordt ook haar inmiddels beroemde uitspraak “how dare you” genoemd, tijdens haar speech bij de VN-klimaattop.

In een interview met Time zegt Thunberg dat ze hoopt dat ze haar kleinkinderen later kan vertellen dat “we alles hebben gedaan wat we konden. En dat we het voor hen en voor de volgende generaties hebben gedaan.”

Het blad benoemt sinds 1927 elk jaar een Persoon van het Jaar. Overigens hoeft de titel niet te betekenen dat het om een individu gaat. Zo wonnen vorig jaar de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi en andere journalisten en ging de titel in 2017 naar de personen achter de #metoo-onthullingen.

Bron:NU.NL