Vrouw opgepakt voor bedreiging FvD-leider Baudet bij protest

107

De politie heeft een vrouw van 21 jaar uit Nijmegen opgepakt op verdenking van bedreiging en opruiing tijdens een antiracismeprotest afgelopen zaterdag in Amsterdam.

Op beelden die rondgaan op sociale media was de vrouw te zien. Ze zong: “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf.” Met Thierry wordt Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet bedoeld, die bij de Statenverkiezingen een overwinning boekte.

Uit beelden die zijn gemaakt tijdens de betoging is niet goed te zien of andere betogers op de oproep reageren. Eén vrouw neemt nadrukkelijk afstand van de oproep.

Veel mensen vragen zich volgens de politie af waarom er tijdens de demonstratie niet is ingegrepen. Een woordvoerster zegt dat agenten druk waren met het begeleiden van de stroom demonstranten. “Deze specifieke uitingen hebben wij dan ook niet live waargenomen”, zegt ze in een filmpje op Twitter. Politie Amsterdam eo @Politie_Adam Eerder meldden wij dat naar aanleiding van filmpjes van de antiracisme demonstratie afgelopen zaterdag in Amsterdam een onderzoek was gestart. In dit onderzoek is vandaag een aanhouding verricht. Hieronder de laatste info: 7 uur geleden

Eerder vandaag noemde premier Rutte de bedreigingen aan het adres van Baudet totaal onacceptabel. “Dit kan absoluut niet”, zei de premier bij aanvang van het wekelijkse coalitieoverleg. Burgemeester Halsema van Amsterdam noemt de oproep verwerpelijk. Ook andere politici veroordelen de oproep.

Forum voor Democratie zegt vandaag niet op de bedreiging te reageren.