Zeker 780 baby’s vast in Turkse gevangenissen

3957

21 december 2019 door Cees Buys

Op 21 december 2019 vond een demonstratie plaats op de Dam in Amsterdam, georganiseerd door het ‘International Broken Chalk Platform’. Ze zijn bijeengekomen om te demonstreren tegen het Erdoğan-regime in Turkije. Eén en ander in het kader van het feit dat het vrijdag, 20 december jl., de Internationale Human Solidarity Day was, geïnitieerd door en vanuit de Verenigde Naties. Het ‘International Broken Chalk Platform heeft een persbericht uitgebracht dat hieronder wordt weergegeven naast nog enkele actualiteiten vanuit Turkije.

Hun persbericht, woordelijk weergegeven: 

“Vandaag zijn we bijeen met betrekking tot het feit dat 20 december Humanitaire de Solidariteitsdag van de Verenigde Naties was. Als ‘International Broken Chalk Platform’ moeten we hierbij de stem zijn van alle ouders, studenten en de hele mensheid die van hun leven zijn beroofd als gevolg van druk of oorlogen, die niet in staat zijn geweest om gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs in de wereld te bereiken , die niet in vrede en gerechtigheid kunnen leven, die onwettig gevangen zijn genomen, zijn onderworpen aan marteling en die hun leven hebben verloren als gevolg van druk of oorlogen”.

“Over de gehele wereld zijn miljoenen mensen gedwongen hun land te verlaten als gevolg van veel onwettigheid en oorlogen, waar al deze mensen als vluchtelingen zijn gaan leven in de landen waar zij asiel hebben aangevraagd. De afgelopen jaren zijn duizenden Turkse ouders en andere professionals, waaronder wij, gedwongen om vluchtelingen in Europa en andere landen te worden als gevolg van de onderdrukking van het Erdoğan-regime in Turkije”.

“Het Turkse Erdoğan-regime heeft zijn beoogde dictatoriale regime met meer vertrouwen dagelijks in de praktijk gebracht met behulp van de zogenaamde staatsgreep op 15 juli 2016 en de noodtoestand, die werden gevolgd door vele onrechtvaardige praktijken. Door het principe van scheiding van machten, onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de jurisdictie te overtreden, wil het Erdoğan-regime alle tegenstanders controleren, met name Koerden, Alevis, Liberalen en volgelingen van de Hizmet-beweging”.

C:\Users\Gebruiker\Alle overige programma's\Downloads\PHOTO-2019-12-21-15-46-15 (2).jpg

“Er zijn 54 gedocumenteerde, verdachte doodsincidenten in gevangenissen. Die werden blijkbaar veroorzaakt door marteling en gebrek aan medische zorg. Gökhan Açıkkollu stierf bijvoorbeeld in gevangenschap door marteling. Zijn medicatie werd niet verstrekt en de afbeeldingen van zijn dood werden gepubliceerd op sociale media”.

“Vanwege onwettige en onrechtmatige praktijken van de huidige regering moesten vele tienduizende mensen hun land illegaal verlaten door letterlijk hun leven te riskeren. Er zijn echter veel mensen omgekomen tijdens hun reizen over de Egeïsche Zee en de Evros-rivier”.

“Als gevolg van onwettige en fascistische praktijken van het Erdoğan-regime worden 780 baby’s samen met hun moeders in de gevangenis gehouden. Bovendien worstelen duizenden baby’s en kinderen voor hun leven onder moeilijke omstandigheden, omdat zowel moeders als vaders tegelijkertijd worden gevangen genomen (zonder een eerlijk proces)”.

“Sinds 2016 zijn er tot nu toe 29 ontvoering incidenten in Turkije geweest. Ontvoeringen uitgevoerd door Erdoğan-regime zijn echter niet beperkt tot de grenzen van Turkije; het zijn anderen geweest die zich richten op de ouders die in het buitenland wonen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken is trots op de ontvoering van 100 mensen uit 18 landen door de Turkse nationale inlichtingendienst. Van deze mensen is bekend dat ze zijn blootgesteld aan zware martelingen. Leraren en andere professionals zijn ontvoerd in Afghanistan, Azerbeidzjan, Albanië, Bulgarije, Gabon, Indonesië, Kazachstan, Kosovo, Maleisië, Myanmar, Thailand, Pakistan en Qatar. Ten slotte is ouder Fatih Keskin in Bosnië en Herzegovina in hechtenis genomen, waarna hij door de Turkse regering is ontvoerd. Als International Broken Chalk Association nodigen we de hele wereld uit om de stem van deze slachtoffers te zijn en ‘Stop’ te zeggen tegen deze onwettige behandelingen”.

“De omstandigheden van de wereld van vandaag moeten snel veranderen. We noemen met name de extreem moeilijke omstandigheden die we in Turkije tegenkomen, de schendingen van de rechten van de mensen daar en het ontbreken van een vrije rechtsstaat en ook een onafhankelijke pers. Deze situatie veranderen, is alleen mogelijk door de solidariteit van de mensheid en hun regeringen”.

“Met vriendelijke groet hebben we dit bekendgemaakt aan het publiek.

Internationaal Broken Chalk Platform / @BrokenChalkNL”

Tot zover hun persbericht. De vraag blijft nu over wanneer deze ellende in Turkije stopt. Afgelopen week hebben wij uit een Turkse Tv-uitzending de volgende reportage overgenomen die hier mogelijk communiceert dat het Erdoğan-regime ‘aan het wankelen is’. Deze drie bekende Turken houden hun toeschouwers voor dat ‘zodra Erdoğan weg is, alle volgelingen van Erdoğan zich moeten voorbereiden dat ook zij zich moeten verantwoorden voor hun daden jegens de tegenstanders van president Erdoğan die hij, en ook zij, zo onmenselijk hard en wreed behandelen: hen van alle materiele zaken berooft, hen martelt en in gevangenschap houdt (inclusief dus circa 780 baby’s) en zelfs doodt. De uitzending van deze drie Turkse heren zegt impliciet ook feitelijk dat het Erdoğan-regime slecht bezig is en met hen vele nog in Turkije wonende Turken: zó slecht bezig zijn dat dit gedrag op enig moment onderwerp wordt van juridische vervolging. Voor het gemak van u als lezer hebben we dit drie-gesprek in het Nederlands ondertiteld. Het behoeft verder geen commentaar. Het zegt genoeg en laat het u beroeren en kom ook in actie.

Enige tijd geleden maakten we bekend dat de Turkse advocaat Yilmaz was opgepakt door de Turkse politie omdat hij zogenaamd ‘collaboreerde’ met diverse Europese overheden. Het Erdogan-regime kreeg zo 4000 vluchtelingendossiers in handen. Deze actie heeft ertoe geleid dat bijvoorbeeld in Nederland en Duitsland de uit Turkije afkomstige vluchtelingen (o.a. Gülen-aanhangers) massaal een verblijfsvergunning hebben gekregen en dus nu veilig zijn▪