De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt weer uitgereikt: ‘Hier zou ik wel willen wonen, ja’

549

De jaarlijkse prijsuitreiking voor het mooiste nieuwbouwproject komt er weer aan: de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019. De Nieuwbouwprijs is dé publieksprijs voor bouwend en wonend Amsterdam. De tien genomineerden zijn bekend, dus de finale is los. Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete nieuwbouwproject.

Alle kanshebbende projecten zijn opgeleverd tussen augustus 2017 en augustus 2018. De strijd begon tussen 84 nieuwbouwprojecten, waarvan een publieksjury er tien heeft genomineerd voor de finale. Het is de twaalfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar was het renovatieproject in de Van der Pekbuurt de overtuigende winnaar.

Genomineerden
Stadsdeel Noord zal dit jaar niet opnieuw in de prijzen vallen. Nadat er vorig jaar drie projecten uit Noord in de race waren voor de titel, schittert Noord dit jaar door afwezigheid. De genomineerden voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 zijn De Roze Hallen (West), Het Schip (West), Ons Podium (Nieuw West), Funenhof (Centrum), Oostpoort Plot 3 (Oost), Erna van der Pershuis (Oost), The Future (West), Schinkelhof (Zuid), Het Hendrickszhuys (Centrum) en Parkblok Houthaven (West).

Uiteenlopende nieuwbouwprojecten 
De projecten hebben allemaal hun eigen onderscheidende kenmerken, waardoor ieder project uniek is. Zo is het project de Roze Hallen opvallend, omdat dit het eerste woonproject in deze vorm is voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders die ouder zijn dan 55 jaar en een zorgindicatie hebben. In het Erna van der Pershuis wonen mensen met een auditieve beperking.

The Future is volgens de ontwikkelaar het gebouw van de toekomst, met zijn hoge isolatiewaarden in de begane grondvloer, gevel en het dak. Het gebouw zou het meest duurzame appartementencomplex in de Benelux zijn. Het Schip is een monumentaal sociaal woningbouwcomplex uit 1917-1919, ontworpen door Michel de Klerk. Het casco is gerestaureerd en de 82 woningen gerenoveerd waardoor het gereed is voor de toekomst. 

Lees ook: alle genomineerde nieuwbouwprojecten op een rij

Uitreiking
En zo hebben alle genomineerden een eigen, uniek verhaal. Het meest bijzondere project krijgt half juni de felbegeerde Nieuwbouwprijs uitgereikt door wethouder Wonen, Laurens Ivens. Maar voor het zover is, moet er eerst gestemd worden. En dat doen de Amsterdammers.