Nederland naar het EK voetbal van 2020: wat is er al bekend?

2376

Het was geen wervelende galashow die het Nederlands voetbalelftal op de mat legde in Noord-Ierland, maar na de 0-0 van zaterdag is het belangrijkste doel bereikt: kwalificatie voor het EK voetbal van 2020.

“Geweldig dat we erbij zijn”, liet bondscoach Ronald Koeman direct optekenen. Maar hoe ziet dat eindtoernooi, het eerste voor Oranje sinds 2014, er precies uit?

Loting op 30 november

Om met het goede nieuws te beginnen: bij de loting op 30 november in Boekarest is al zeker dat Nederland in de groepsfase niet tegen landen als Italië, Engeland, Spanje en Duitsland zal spelen.

December 2016: KNVB-directeur Michael van Praag en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan onthullen EK-logo ANP

Zelfs de specifieke groep waarin Nederland zal uitkomen is al bekend: groep C. Bovendien is zeker dat Oranje zijn drie poulewedstrijden allemaal in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam zal spelen.

Speeldata Oranje bekend

En ook de data waarop Nederland speelt staan al vast: 14, 18 en 22 juni.

Hoe het kan dat al die zaken al bekend zijn? Amsterdam is één van de twaalf speelsteden van het EK, dat ter ere van het zestigjarig bestaan van het toernooi niet in één of twee landen wordt afgewerkt, maar verspreid over heel Europa.

Johan Cruijff Arena ANP

En de UEFA heeft de twaalf landen die een speelstad leveren voor het EK allemaal al verdeeld over de zes groepen voor het hoofdtoernooi. Naast Nederland heeft bijvoorbeeld ook Roemenië een plek in groep C toegewezen gekregen, omdat hoofdstad Boekarest een speelstad is.

Maar voordat Roemenië een tegenstander wordt van Nederland in groep C, moet dat land zich nog wel eerst kwalificeren via de play-offs, begin volgend jaar.

Hieronder de verdeling voor de groepsfase van het EK van 2020:

Groepsfase EK (vetgedrukte landen zeker van deelname)

AItaliëAzerbeidzjan
BRuslandDenemarken
CNederlandRoemenië
DEngelandSchotland
ESpanjeIerland
FDuitslandHongarije

Een verdere route ná de groepsfase van komende zomer is ook al uit te tekenen; mocht Oranje zijn groep C winnend afsluiten, dan is de achtste finale in het Hongaarse Boedapest en de kwartfinale in Bakoe, Azerbeidzjan.

Mocht Oranje tweede worden in zijn groep, dan zijn Londen en München de speelsteden richting de laatste vier. De halve finales worden overigens gespeeld op Wembley in Londen, net als de eindstrijd van het EK op 12 juli 2020.

De Henri Delaunay beker ANP

Maar eerst terug naar de kwalificatie. Zestien landen zijn na zaterdag zeker: België, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje, Tsjechië, Turkije en Zweden.

Na dinsdag, wanneer de reguliere kwalificatiereeks er helemaal op zit, is bekend welke vier landen daar nog bij komen en welke landen gaan strijden om de overige vier tickets via de play-offs.

Wit-Rusland op EK?

De kwalificatie voor deze play-offs wordt bepaald aan de hand van de Nations League ranking. Deze ranglijst is voor de UEFA de basis om de zestien landen aan te wijzen die gaan strijden om de tickets. De bond maakt onderscheid in potten A, B, C en D.

De vier beste landen in elke pot strijden op 26 en 31 maart 2020 om één ticket. Het is een ingewikkelde verdeelsleutel, waarbij de resultaten van komende dinsdag ook nog meetellen, maar het is al wel duidelijk dat in pot D deze vier landen gaan uitmaken wie er op het EK uit gaat komen: Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo en Wit-Rusland.