Verwarring over vijf Nederlandse doden vliegramp Ethiopië

144


Eerder meldde het Keniaanse ministerie van Transport nog dat er vijf Nederlanders onder de doden zaten. Op de lijst van Ethiopian Airlines zijn de vijf Nederlanders nu vijf Duitsers. Mogelijk was er verwarring tussen ‘Dutch’ en ‘Deutsch’, melden bronnen aan de NOS.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten druk bezig te zijn met het uitzoeken van de zaak en kan officieel nog niets melden.

Het toestel van Ethiopian Airlines stortte met 157 mensen aan boord vanmorgen kort na het opstijgen vanaf de hoofdstad Addis Abeba neer. Niemand heeft de ramp overleefd.

Dit zijn de eerste beelden van de rampplek:

Boeing 737 neergestort in Ethiopië

De 149 passagiers aan boord van de Boeing 737 MAX met de Keniaanse hoofdstad Nairobi als bestemming, kwamen uit 35 verschillende landen. Onder hen waren onder meer Kenianen, Ethiopiërs, Britten, Fransen, Amerikanen, Canadezen en Chinezen.

Een topman van Ethiopian Airlines maakte tijdens een persconferentie bekend dat de piloten van het ramptoestel melding maakten van problemen en toestemming vroegen om terug te keren naar Addis Abeba. Het vliegtuig was vanochtend vroeg vanuit Zuid-Afrika gearriveerd in Addis Abeba. Daarbij is geen melding gemaakt van bijzonderheden, aldus de ceo van de vliegmaatschappij. De Boeing stond drie uur op de luchthaven waarna het toestel aan zijn volgende reis begon, naar Nairobi.

Nieuw toestel

Ethiopian Airlines laat in een persbericht weten dat het nog te vroeg is om iets te kunnen zeggen over de oorzaak van de crash. Volgens de luchtvaartmaatschappij was de gezagvoerder een ervaren piloot. Hij had meer dan 8000 vlieguren achter zijn naam en een “lovenswaardig” cv.

De Boeing was nieuw en pas vier maanden geleden aangeschaft door de Ethiopische staatsluchtvaartmaatschappij.

De Amerikaanse raad voor transportveiligheid stuurt een team naar Ethiopië om te assisteren bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Onder de doden zijn ook acht Amerikanen. De directie van Boeing heeft laten weten “diep bedroefd” te zijn over de dood van alle inzittenden van het toestel en zegt klaar te staan om technische bijstand te verlenen bij het onderzoek.

Ethiopian Airlines heeft recent dertig Boeings 737 MAX aangekocht; het ramptoestel was het eerste vliegtuig van de order dat werd afgeleverd.

Vijf maanden geleden stortte eenzelfde toestel, een Boeing 737 MAX van de Indonesische maatschappij Lion Air, in zee kort nadat het toestel was opgestegen van de luchthaven van Jakarta. Bij die crash verloren 189 mensen het leven. Onderzoek wees uit dat een sensor foute informatie stuurde naar het automatische veiligheidssysteem, waardoor de neus van het toestel steeds naar beneden werd gestuurd. Boeing waarschuwde vervolgens alle piloten van de Boeing 737 MAX voor dit euvel en kondigde aan met een software-update te komen. Dat is nog niet gebeurd.