VN: Miljoen plant- en diersoorten dreigen uit te sterven door toedoen van de mens

738

In een langverwacht rapport, waar 150 wetenschappers van over de hele wereld drie jaar aan hebben gewerkt, worden schokkende conclusies getrokken.

Vooral ontbossing en landbouw zijn grote factoren in de afbraak van het ecosysteem, maar ook visserij en jacht zetten de natuur onder druk.

De VN-organisatie heeft de bevindingen maandag in Parijs gepresenteerd aan de diplomaten van de 132 delegaties van IPBES.

Wetenschappers vrezen massa-extinctie

Volgens de wetenschappers zou het versnelde tempo waarin een groot deel van de geschatte acht miljoen plant-en diersoorten verdwijnen, kunnen leiden tot massa-extinctie. Dit zou de eerste massale uitsterving zijn sinds het uitsterven van de dinosaurussen.

In het rapport wordt gesteld dat er snel ingegrepen moet worden om een ramp te voorkomen. Het is het eerste rapport in meer dan tien jaar waarin wordt gekeken naar de mondiale toestand van de natuur.

Insectensoorten wereldwijd ernstig bedreigd

In een eerder dit jaar verschenen groot rapport werd al geconcludeerd dat het aantal insectensoorten de komende decennia met 40 procent zal afnemen.

Vlinders, kevers en vliesvleugeligen, zoals mieren, hommels, wespen en bijen, behoren tot de meest bedreigde soorten. Ook hier wordt landbouw als grote oorzaak aangewezen.